PLAY WITH ME – GAMES TO THE PAST, SPORTS FOR TODAY

 

Proiect ERASMUS+

Elevii Şcolii Gimnaziale “Bogdan Vodã” Rãdãuți au avut bucuria de a participa ȋn acest an şcolar 2019-2020, la Proiectul ERASMUS PLUS- “Play with me – games to the past, sports for today”, coordonat de prof. Mihaela Amariței şi Radu Munteanu, colaboratori prof.  Cristian Vãcãrean şi  Ioana Ducra.

Proiectul este cofinanțat prin Programul ERASMUS + al Uniunii Europene şi dezvoltat de Asociația Liber la Educație Culturã şi Sport din România ȋn cooperare cu parteneri din  Ungaria, Bulgaria, Turcia şi Grecia.

Scopul proiectului este promovarea şi implementarea sporturilor şi jocurilor tradiționale europene,  moştenire culturalã intangibilã -  ca provocare-cheie pentru dezvoltarea viitoare a sportului şi societãții.

Proiectul ȋmbunãtãțeşte dialogul intercultural şi pacea, consolideazã abilitãțile tinerilor şi promoveazã practicile etice ale sportului. Copiii au fãcut apel la respect şi toleranțã, colaborare şi bucuria de a se juca ȋmpreunã, peste care fair-play-ul a fost  nota dominantã.

Proiectul s-a desfãşurat ȋn mai multe etape:

1.   KICK-OFF MEETING- Sofia- BULGARIA

Prima întâlnire a proiectului în perioada 22-24 februarie 2019, unde organizațiile partenere      s-au întâlnit pentru a revizui toată logistica proiectului, termenele pentru fiecare sarcină, pentru a planifica în detaliu activitățile și acțiunile care urmează să fie luate.

 

2. CURS DE FORMARE - TRAINING COURSE  -PILISMARÓT, UNGARIA

Pe parcursul cursului de pregătire din iulie 2019, fiecare organizație parteneră a implicat experți în sport și lucrători sportivi de tineret pentru a prezenta și implementa cele 10 sporturi și jocuri tradiționale selectate. De asemenea, obiectivul acestei activități a fost pregătirea principalelor rezultate importante ale proiectului: Online Handbook & Video Catalog

 

3. Manual digital (Digital Handbook)

Rezultatul proiectului este un manual digital în care sunt descrise în detaliu 10 jocuri și sporturi tradiționale europene. Este disponibil pentru părțile interesate, organizațiile externe și persoanele fizice pentru implementarea practică.

 

4. Ateliere locale( Local Workshops)

În perioada septembrie 2019 - martie 2020, instituțiile de învățământ locale din fiecare țară parteneră vor colabora cu organizațiile din proiect pentru a implementa și promova valorile acestor 10 jocuri tradiționale pentru copii, tineri sau orice alte părți interesate, organizații externe și persoane fizice.

 

5. ACTIVITATE DE DISEMINARE ȘI CONFERINȚĂ ÎNCHIDERE - AWARENESS RISING ACTIVITY & CLOSING CONFERENCE - BUCUREȘTI, ROMÂNIA

În cadrul acestui eveniment, în aprilie 2020, peste 300 de tineri vor fi implicați în diferite module în care vor fi prezentate și organizate 10 sporturi și jocuri tradiționale.

Conferința de închidere va reuni reprezentanți ai organizației fiecărui partener (sportivi și tineri), unde se vor revizui toate documentele, se vor strânge în portofoliu și se va evalua succesul general al proiectului

 

Elevii  şcolii noastre au participat la activitatea practicã de implementare ( workshops) fiind ȋncântați sã ȋnvețe  şase din cele zece jocuri selectate, practicându-le ȋn orele de Joc şi mişcare, Sport, dar şi ȋn recreații sau timpul liber: Wheelborrow-Roaba (România), Diaulos race, Lice (Grecia), Blind Old Woman (Bulgaria), Mas Wrestling, Dodgeball with Goals (Turcia).

Felicitãm elevii şi profesorii coordonatori pentru entuziasmul şi implicarea de care au dat dovadã pe parcursul acestui proiect şi ȋn special pentru faptul cã s-au gândit la partea de joc a procesului de ȋnvãțare, care este atât de ȋndrãgitã de copii!

Partenerii proiectului:

-        Asociația Liber la Educație, Culturã şi Sport- coordonator

-        Champions Factory Sports of Balkans from Greece

-        Budapest Association for International Sports from Hungary

-        Istanbul Culture and Sport Association from Turkey

 

Proiectul este diseminat pe:

-         

-        #ProiecteleLECTS

-        #lecs2019

-        #AsociatiaLiberLaEducatieSiSport

-        #PlayTraditionalGames

-        #ErasmusPlus

-        Pagina de Facebook a școlii

 

 

 

 VIDEO - Proiect ERASMUS ''Play with me''